A megfelelő WordPress-sablon kiválasztása

A megfelelő WordPress-sablon kiválasztása
A megfelelő WordPress-sablon kiválasztása

Weboldal, mint digitális névjegy

A weboldal megjelenése rendkívül fontos, hiszen egy vállalkozás számára olyan, mint egy digitális névjegykártya. A megfelelő sablon (vagy más néven téma) kiválasztása döntő tényező.

Mielőtt azonban sablont választasz, fontos, hogy átgondold, hogyan szeretnéd vállalkozásodat, szolgáltatásodat bemutatni, milyen információkat szeretnél hangsúlyozni, az egyes szolgáltatásaidat milyen módon szeretnéd megjeleníteni.

Érdemes azt is átgondolni, hogy később, a vállalkozás fejlődésével, milyen további funkciókkal szeretnéd kibővíteni oldaladat. Vannak olyan funkciók, amelyeket nehezebb utólagosan az oldalba építeni.

A sablon választás szempontjai

Néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venned:

  • Rendelkezel-e már arculattal? Ha igen, akkor érdemes megvizsgálnod, annak szín- és formavilágához passzol-e a kinézett sablon.
  • Szükséged van-e blogra? Ha igen, akkor olyan témát válassz, amely ezt tartalmazza.
  • Tervezel-e ügyfél véleményeket, vagy gyakori kérdéseket megjeleníteni az oldalon?
  • Szeretnéd-e hírlevélben értesíteni az érdeklődőket a legújabb termékekről vagy akciókról? Ha hírlevelet is küldenél, akkor előnyös, ha a sablon fel van készítve a hírlevél integrációra (pl. MailChimp).
  • Csak online tevékenységed van, vagy személyesen is rendelkezésre állsz? Ez utóbbi esetben szerencsés, ha a sablon rendelkezik térképes integrációval, és a cím megadásának lehetőségével.

A weboldal struktúrája mellett természetesen a grafikai megjelenés is nagyon fontos.

Bár kétségkívül igen látványos, ha az oldal sok, jó minőségű képpel rendelkezik, és animációkat is tud, mégis érdemes az átláthatóságra törekedni. Az oldal gyors betöltését is elősegíti, ha a honlap kevesebb képből áll, és nem lassítják felesleges effektek.

Függetlenül attól, hogy milyen területen dolgozol, biztosan találsz arculatodnak és vállalkozásodnak, szolgáltatásaidnak  megfelelő sablont. Manapság már iparáganként kereshetsz a sablonok között az erre specializálódott oldalakon.

Az egyik legnépszerűbb gyűjtőoldal a Themeforest.

Lehetséges buktatók

Az előnyök mellett érdemes számba venni azokat a lehetséges hátrányokat is, amelyek láttán nem biztos, hogy a kinézett témát szerencsés lenne megvásárolni.

Nem frissítik a sablont

Lényeges, hogy az adott sablont rendszeresen frissítse a készítője. Ha egy WordPress-témát hosszú hónapok óta nem frissítenek, elképzelhető, hogy ez a későbbiekben is így lesz. Mivel a WordPress rendszere folyamatosan fejlődik, egy idő után előfordulhat, hogy a sablonod egyszerűen túlságosan elavult lesz a WordPress-hez képest, és nem, vagy hibásan fog működni.

Arról nem is beszélve, hogy így joggal feltételezhető, hogy az előbb-utóbb felbukkanó biztonsági réseket sem fogják foltozni, így az oldalad egy idő után könnyen átjáróház lehet.

Rossz értékelések

Mielőtt egy sablont megvásárolnál, érdemes megnézni, hogy a közösség tagjai milyen értékeléseket adtak a sablon fejlesztőjének. Elképzelhető, hogy vannak rejtett hibái, amelyek másoknál már előfordultak. Javasolt meggyőződni arról, hogy másoknak nem voltak megoldhatatlan problémái.

Túlságosan friss a sablon

Bármennyire is lelkiismeretes egy sablon fejlesztője, a legtöbb új sablon az első időszakban sok hibát tartalmaz, hiszen még nem használják olyan sokan, így a hibák sem derülnek ki azonnal. Érdemes olyan sablont választani, amelyet már hosszabb ideje fejlesztenek.

Nem segítőkész, vagy lassú az ügyfélszolgálat

Szintén óvatosságra ad okot, ha a nyilvános ügyfélszolgálati felületen nagyon kevés vásárlói kérdésre érkezik válasz, vagy ezek túlságosan lassan érkeznek meg.

Vásárlások száma, mint szűrő

Ha nincsenek kifejezetten speciális igényeid, akkor javasolt azokat a sablonokat megnézni első körben, amelyeket sokan vásároltak meg. Ez egy fontos mérőszám, mert a jobb minőségű sablonokból hosszú távon sokat adnak el.

Sablon weboldalt készíttetnél?

Ha új weboldalad elindítása előtt állsz, akkor szívesen segítünk a sablon kiválasztásban is.

Olyan témát keresünk neked, amely megfelel igényeidnek, és amelyet könnyedén tudsz te is szerkeszteni.

Arról pedig, hogy mi a különbség a sablon és az egyedi weboldalak között, ebben az írásunkban olvashatsz bővebben.

Kapcsolatfelvétel