Egyedi vagy sablon oldal?

Egyedi vagy sablon oldal?
Egyedi vagy sablon oldal?

Amikor úgy döntesz, hogy weboldalt szeretnél, az első és legfontosabb kérdés, hogy az oldal sablon alapú vagy egyedi felépítésű legyen. Fogós kérdés, abban az esetben, ha nem tudod, mi a különbség, mi szól az egyik, illetve másik mellett, mik az esetleges hátrányaik.

Az alábbi bejegyzés azért született, hogy tisztázzuk a kérdést és megkönnyítsük a döntést.

Mik a legfőbb különbségek?

A sablon egy olyan kész formátum, mely a designt és a funkciók egy részét már tartalmazza.

A weboldal sablonok lehetnek statikusak (ilyenkor nem tartozik hozzá adminisztrációs felület, a szöveg szerkesztéséhez HTML-tudásra van szükség), de vannak olyan sablonok is, amelyek egy tartalomkezelő rendszerhez tartoznak (Content Managment System), ilyen például a WordPress is.

Egy WordPress-hez készült sablonnal teljes értékű weboldal hozható létre. Ugyanakkor, a sablon használata esetén is szükséges az oldalt testre szabni, mert lehetnek benne hiányosságok.

Egyedi weboldal készítése esetén teljesen az alapoktól kell indulnunk: először a designt kell megterveznünk, egyedileg. Ezután a sitebuilding következik, melynek során felépítjük a weboldal vázát, majd megtörténik a weboldal dinamikus elemeinek leprogramozása, ezt pedig a tartalomfeltöltés követi.

A kész sablonok előnyei és hátrányai

A legegyszerűbb módja annak, hogy saját weboldalad legyen, ha egy WordPress-re épülő sablon alapú oldalt készíttetsz. Manapság rengeteg szép és bármilyen tevékenységhez passzoló sablont találhatsz, akár webáruházban, akár weboldalban gondolkodsz. A sablonok széles palettáját kínálja pl. a ThemeForest, a Template Monster. A sablonok ára változó, de jellemzően 40-100 dollár között találsz sablonokat. (Vannak olyan sablonok, amely éves előfizetésért cserében vásárolhatóak meg.)

A sablonok legnagyobb előnye az, hogy a weboldal viszonylag gyorsan készül el, és mivel a ráfordított idő kevesebb, ezért az ára is kedvezőbb. A profibb, prémium kategóriás sablonok általában számtalan kiegészítővel el vannak látva, melyekkel a sablon további funkciókkal bővíthető. Az olyan fontos funkciókat, mint a kapcsolati űrlap, a közösségi média gombjai, blog stb. a jobb sablonok általában tartalmazzák.

És most nézzük a hátrányokat: először is az első és legfontosabb, hogy a sablonok nem egyediek, tehát, ha valamelyik versenytársad úgy dönt, hogy ő is olyan oldalt szeretne, mint amilyen neked van, akkor könnyedén lemásolhatja, de azon se lepődj meg, ha más iparágakban működő vállalkozások oldala fog a tiédre hasonlítani.

A vállalkozásodra jellemző színekkel, betűtípussal, logóddal ugyan egyedivé tehető a sablon is, de az mégsem ugyanaz, mintha teljesen rád lenne szabva. Hasonló ahhoz, mint amikor vásárolsz egy használt házat és azt felújítod, átalakíttatod. Idővel előjöhetnek olyan nehézségek, melyek egy új építésű háznál nem jelentkeznének.

További hátrányuk a sablonra épülő oldalaknak, a gyorsaság, jobban mondva a lassúság. A betöltési idő, a háttérben lefutó rengeteg funkció következtében megnövekszik. Akkor is, ha a használaton kívüli funkciók inaktiválásra kerülnek. Ez a keresőoptimalizálás szempontjából hátrányos, hiszen a Google az oldal betöltési ideje alapján is rangsorolja az oldalakat. De Facebook-, vagy Google Ads-kampányok  futtatásakor is hátráltathat egy lassú oldal: a látogatók hamar elveszítik türelmüket, ha egy weboldal betöltésére hosszú másodperceket kell várniuk.

Az egyedi oldalak előnyei és hátrányai

Egyedi oldalak esetén a weboldal mögött gondos tervezés áll. Csakúgy, mint amikor valaki saját részre épített fel egy házat. A legapróbb részletekig személyre szabott a design, a funkciók stb. Az egyik legnagyobb előnye, hogy egy profi, egyedi weboldal garantáltan kiemel a versenytársak közül, nem fordulhat elő, hogy bárkivel összetévesszenek. De SEO-szempontból is jobb egy ilyen honlap: az egyedileg készített weboldalak célirányosan készülnek, emiatt gyorsabb a betöltésük is, mint a legtöbb sablonra épülő oldalnak.

Egy profi weboldal nem csak vállalkozásod igényei szerint alakítható, de a teljes arculat integrálására is lehetőség nyílik. Ezen kívül, a szolgáltatások bővítésekor, a cég növekedésekor, rugalmasan kibővíthető új, egyedi funkciókkal. Például a weboldal összekapcsolható egy külső rendszer adatbázisával, ami sablon oldal esetén csak nehézkesen és borsos áron lenne megoldható.

Egy egyedi, professzionális honlap elkészítéséhez tudás és tapasztalat szükséges, és a munkaidőt tekintve is nagyobb ráfordítással jár. Ez pedig a weboldal árán is meglátszik, ami azt jelenti, hogy egy ilyen oldal elkészítése drágább, mint egy sablonra épülő weboldalé. A személyre szabott webes arculat megtervezése, és a fejlesztési folyamat időigényesebb, mint egy sablonoldal elkészítése, hiszen ebben az esetben nulláról kell felépíteni az oldalt. Cserébe viszont olyan oldalt kapsz, amely minden egyes funkciójában, design elemében téged és vállalkozásodat tükrözi, és még extra gyors is.

Melyiket válasszam?

Most, hogy megnéztük az előnyöket és a hátrányokat, felmerülhet a kérdés, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb számodra. Fontos, hogy mérlegeld, hosszú távon, melyik megoldás lenne vállalkozásod számára a legjobb.

Ha a következő 2-3 évben tervezel plusz dinamikus elemeket (pl. webshop, landing oldalak), akkor ezek figyelembe vételével érdemes meghozni a döntést.

Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a sablon mellett legtöbbször az egyéni vállalkozók, kisebb vállalkozások döntenek, hiszen, azok a funkciók, amelyekre nekik szükségük van, megtalálhatók a sablonban is. Ezeket az oldalakat még pluszban gyorsítjuk is és a technikai keresőoptimalizálási beállításokat is elvégezzük. Nagyobb vállalkozásoknak, szervezeteknek általában különlegesebb, rugalmasabban alakítható funkciókra van szükségük, ezért ők az egyedi kialakítású weboldal mellett döntenek.

Ha nem vagy biztos benne, hogy sablon vagy egyedi oldalt szeretnél-e, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk.

Kapcsolatfelvétel